Comori de cântec nemţean, 2011

Proiectul „Comori de cântec nemţean” îşi propune, în primul rând, transmiterea folclorului muzical autohton de la generaţia păstrătoare la generaţia tânără. Această acţiune intervine ca o necesitate pe planul cultural nemţean, întrucât, la nivel educaţional, şcolar, acest sector este din ce în ce mai sărac. Contextul acesta este prezent şi pe fondul unei invazii de muzică de proastă calitate, în special cea realizată din raţiuni comerciale.

Acest gen muzical, care beneficiază de o mediatizare mult mai agresivă, datorită intereselor financiare implicate, este lipsit de încărcătura esenţială care să îi ofere profunzime spirituală. Acest amănunt preţios deosebeşte muzica păstrată şi cântată de bunicii şi părinţii noştri, faţă de ceea ce se promovează astăzi.

CLICK AICI PENTRU A ACCESA PAGINA OFICIALA A PROIECTULUI „COMORI DE CANTEC NEMTEAN”

Am ales această denumire – comori – pentru a sublinia caracterul unic şi valoros al cântecului nemţean. Dorinţa de a nu pierde aceste „comori” ne-a purtat prin locuri în care, dacă te opreşti şi asculţi, parcă se mai aud încă doinele ciobănaşilor care îşi caută oile prin munţi, plânsul maicilor care şi-au petrecut flăcăii la cătănie, horele şi sârbele care răsunau în vatra satului la sărbători, baladele ce povestesc vitejia haiducilor şi cântecele de dragoste care îţi făceau inima să tresară.

Am cunoscut nemţeni care au păstrat aceste valori spirituale atât pe buzele, dar mai ales în sufletul lor, însă, odată cu trecerea timpului au adăugat şi o doză mare de resemnare, pentru faptul că ceea ce pentru ei a fost un lucru frumos, acum este considerat ceva învechit şi neadecvat.  Prin proiectul nostru încercăm să le oferim tinerilor nemţeni, care vor să descopere şi să cunoască, o parte din tezaurul cântecului popular nemţean. Pentru unii dintre cei cărora le-am călcat pragul casei în căutarea noastră a fost o mare surpriză când le-am comunicat dorinţa noastră de a ne purta prin negurile  timpului cu zeci de ani în urmă şi a ne dărui cântecul nemţean de atunci.

Mulţumim din suflet celor ce au avut bunăvoinţa şi răbdarea să ne deschidă poarta şi să ne încânte cu deosebitele „comori” de cântec cu care acest ţinut al Neamţului este înzestrat. Mulţumim, de asemenea, Consiliului Judeţean Neamţ, care şi-a oferit sprijinul în realizarea acestui proiect.

S-ar putea sa iti placa si...