Filmul CAPCANA -o campanie de prevenire a consumului de droguri și alcool în rândul tinerilor din Neamț-

Proiectul CAPCANA
Locul desfăşurării proiectului (localitate): Piatra Neamț
Durata proiectului: 2014-2015
Scopul: Scopul proiectului este realizarea unui film artistic, bazat pe dramele mai multor tineri din România, victime ale consumului de alcool și ale consumului de droguri. Filmul, având o încărcătură emoțională puternică, va avea un impact major în rândul tinerilor din licee.
Obiective:
– efectuarea filmărilor în vederea realizării filmului artistic;
– realizarea unui eveniment în cadrul căruia să fie vizionat filmul în premieră;
– promovarea filmului prin conferinţe de presă, articole și emisiuni, interviuri etc.;
-distribuirea filmului pe internet, dar și unităţilor de învăţământ, precum și partenerilor interesaţi de acest proiect;
– realizarea unui dialog cu tinerii pe marginea acestor teme dezvoltate în acest proiect.

Grupuri ţintă, beneficiari:
Grupul țintă: Elevii și tinerii expuși la consumul de alcool și droguri.
Beneficiari: Întreaga comunitate locală.
Justificarea proiectului:
Ideea acestui film rezidă din necesitatea luării unor măsuri de prevenire și combatere a consumului de alcool și droguri, precum și a absenteismului școlar în rândul elevilor din Neamț. În acest sens, scenariul filmului are ca scop prezentarea unui caz al unei tinere eleve cu un tată alcoolic și o mamă plecată în străinătate la muncă. Problemele cauzate de familia disfuncțională o determină pe tânără să se refugieze într-un anturaj nociv unde intră în contact cu alcoolul și drogurile. Filmul va prezenta într-un mod dur consecințele consumului de astfel de substanțe. Rata absenteismului școlar este crescută, iar numărul tinerilor care consumă droguri și alcool este, de asemenea, ridicat. În ultimii ani, în Neamț, s-au semnalat mai multe cazuri de elevi care au murit în accidente auto din cauza teribilismului și a consumului de stupefiante. Filmul CAPCANA dorește să sporească în rândul tinerilor din Neamț gradul de conștientizare a riscurilor provocate de consumul de alcool și droguri.
Rezultatele scontate/impactul proiectului:
Filmul va avea un impact major în rândul tinerilor și se va urmări promovarea acestuia prin toate canalele mass-media: TV și online, precum și prin conferințe de presă, emisiuni, interviuri etc.. De asemenea, filmul va fi distribuit pe internet, dar și în unităţile de învăţământ, precum și partenerilor interesaţi de acest proiect. Echipa de implementare a proiectului va realiza și un dialog cu tinerii pe marginea temelor dezvoltate în film.
Viabilitatea proiectului:
Colaborarea dintre Asociația Future și partenerii implicați în proiect va continua pe aceeași linie, de campanii și activități punctuale cu caracter social educativ și de prevenire a infracționalității (prevenirea accidentelor rutiere, prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor, prevenirea violenței în mediul școlar și stradal, prevenirea consumului de droguri, alcool) în rândul copiilor și tinerilor. De asemenea, se vor identifica alternative de petrecere a timpului liber prin desfășurarea de activități de voluntariat și activităţi comune de informare și pregătire a grupurilor țintă identificate, în instituţii de învăţământ, în locuri publice aglomerate sau la evenimente publice deosebite pentru comunitate, în vederea prevenirii victimizării și implicării în comiterea de fapte de antisociale.
Parteneri:
Inspectoratul Şcolar al Judetului Neamț
Colegiul Naţional „Gh. Asachi” Piatra-Neamț
Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț
Mall Forum Center
Spitalul Județean de Urgență Neamț
Serviciul Județean de Ambulanță Neamț

Președinte,
Iosub Robert-Adrian

Coordonator de proiect,
Iosub Cătălin-Dumitru

S-ar putea sa iti placa si...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.