”Locuință de maximă urgență”, un concept aplicat prima oară la Piatra-Neamț

”Locuința de maximă urgență” este un concept asistențial care reprezintă o locuință dotată cu minimul necesar unei familii care din diverse motive ajunge pe stradă, fără adăpost și fără nimic. Vorbim aici în special de femeile agresate care părăsesc domiciliul doar cu hainele de pe ele și cu un copil în brațe, de cei cărora le este distrusă locuința de un incendiu sau alte cazuri extreme.

Pentru astfel de situații statul nu poate interveni imediat, în câteva ore. Acordarea unei locuințe de necesitate presupune un proces care poate dura și o lună de zile, timp în care victimele nu au unde locui și nici ce mânca sau cu ce se îmbrăca. În plus, sunt cazuri de femei agresate care din cauza poziției sociale a agresorului evită să apeleze la instituțiile de asistență socială sau la rudele unde agresorul ar putea să le caute. Aici intervine conceputul de ”locuință de maximă urgență”. O locuință care asigură cazarea în discreție și cele necesare pe perioada necesară rezolvării stării de criză.

În Piatra-Neamț există de la finalul anului 2020 o astfel de ”locuință de maximă necesitate”. Este vorba de un apartament cu o cameră, închiriat pe o perioadă de 3 ani. Acest apartament/garsonieră se află în orașul Piatra-Neamț, într-o zonă liniștită și este dotată cu strictul necesar în materie de mobilier, veselă, hrană, lenjerie, îmbrăcăminte de diverse mărimi începând de la haine de nou născut și până la haine de adult mai corpolent etc.

După fiecare persoană care beneficiază de această facilitate, locuința este dezinfectată și redotată cu ce s-a consumat. Beneficiarii acestei locuințe de maximă urgență nu plătesc absolut nimic, utilitățile fiind suportate de Asociația Future, iar beneficiarilor li se garantează și discreția totală, mai ales dacă e vorba de victime ale unor agresiuni.

De asemenea fiind vorba de situații de maximă urgență, locuința, daca este liberă, poate fi pusă la dispoziție în maximum 2 ore, putând fi solicitată în numele victimei de către DAS Piatra-Neamț, IPJ Neamț și două ONG-uri locale. Un alt aspect de reținut este faptul că această locuință de maximă necesitate nu se acordă decât cazurilor care merită cu adevărat un asemenea ajutor. Locuința de maximă urgență se alocă pe o perioadă de maximum o lună de zile.

Inițiativa înființării ”locuinței de maximă urgență” este o inițiativă privată. Totul este făcut și funcționează doar cu resurse financiare din sectorul privat, fără niciun leu din resurse bugetare. Inițiativa are la bază nenumăratele cazuri pe care le-am văzut în calitate de jurnaliști. Femei care dormeau pe holurile unor instituții cu copilul în brațe, oameni scăpați ca printr-o minune dintr-un incendiu și care nu au rude la care să se ducă, nu au decât hainele de pe ei și alte cazuri absolut disperate pentru care nu existau soluții imediate.

Ne propunem pe viitor dotarea locuinței de maximă urgență și cu televizor, frigider, calculator, electrocasnice pentru preparatul mâncării și tot ce este necesar pentru a trăi decent o perioadă de timp.

Cine consideră că poate ajuta această inițiativă cu donații financiare sau de altă natură ne pot contacta la tel 0765.234891.

S-ar putea sa iti placa si...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.