GRUPUL DE INIŢIATIVĂ CIVICĂ NEAMŢ

GRUPUL DE INIŢIATIVĂ CIVICĂ NEAMŢ

un grup de iniţiativă în beneficiul societăţii civile din Neamţ –

Înfiinţarea grupului

logo-grupul-de-initiativa-civica-neamtGRUPUL DE INIŢIATIVĂ CIVICĂ NEAMŢ a fost înfiinţat în anul 2012 ca urmare a dorinţei societăţii civile din Neamţ de a avea un organism care să asigure o comunicare activă şi constructivă între autorităţi şi cetăţeni.

Perioada de derulare a activităţilor din cadrul acestui grup de iniţiativă civică este nedeterminată.

Obiective

Obiectivul principal al grupului de iniţiativă civică este acela al promovării şi respectării principiilor democratice şi a transparenţei decizionale în vederea optimizării relaţiei cetăţean – autorităţi locale .

Ca obiective secundare Grupul de initiativa civica Neamt vizeaza colaborarea cu autoritatile locale si un numai in vederea identificarii cailor de rezolvare a problemelor ridicate de nemteni .

Astfel, grupul de iniţiativă civică îşi propune să susţină:

– comunicarea bilaterala cetăţean – instituţii

– implicarea activă în influenţarea civică, pe cale legală, a deciziilor ce se iau la nivel instituţional în judeţul Neamţ.

Rolul grupului de iniţiativă civică

Implicarea cetăţenilor în administrarea localităţii în care trăiesc este nu numai benefică, dar şi necesară. Cei aleşi în administraţia publică locală pot lua cunoştinţă atât de nevoile şi preocupările cetăţenilor, cât şi de eventualele sugestii privind modul de rezolvare a unor probleme, numai printr-o permanentă şi strânsă legătură cu aceştia.

Politica administrativă trebuie să reflecte acoperirea nevoilor reale ale comunităţii, iar consultarea şi ne asigură că priorităţile administraţiei sunt aceleaşi cu cele ale cetăţenilor. Dialogul începe atunci când ambele părţi sunt interesate de soluţionarea problemelor existente şi convinse de fezabilitatea unor soluţii agreate în comun.

Componenţa

Grupul de iniţiativă civică este alcătuit din voluntari proveniţi din societatea civilă, având vârste de peste 18 ani şi provenind din multiple domenii profesionale. Diversitatea voluntarilor permite o creştere a opiniilor şi a soluţiilor oferite autorităţilor locale pentru rezolvarea problemelor comunităţii. Voluntariatul reprezintă cea mai clară formă de implicare a societăţii civile în mod activ şi dezinteresat.
Membrii GRUPUL
UI DE INIŢIATIVĂ CIVICĂ NEAMŢ aderă la grup prin intermediul unui contract de voluntariat prin care își asumă sprijinirea actiunilor întreprinse de G.I.C.N.

Retragerea din G.I.C.N. se poate face unilateral printr-o cerere de renunțare a calității de membru dobândită prin semnarea contractului de voluntariat.

Excluderea din G.I.C.N. se poate face doar cu votul majorității membrilor prezenți la sedința de grup în care se face propunerea de excludere.

Activitate

Grupul de iniţiativă civică îşi asumă responsabilitatea de a promova activităţile sale în rândul populaţiei, dar și de a mobiliza societatea civilă în participarea activă la diverse manifestări, activităţi, ateliere organizate.

De asemenea, grupul de iniţiativă civică va analiza în permanenţă activitatea autorităţilor locale, pentru a putea puncta problemele de interes social şi a propune soluţii. Practic, acest grup va asigura prin diferite mijloace comunicarea permanentă cetăţeni – autorităţi, de fiecare dată când opinia publică o va cere.
Acțiunile principale ale G.I.C.N. vor fi aduse obligatoriu la cunoștința membrilor. Renunțarea la o acțiune propusă de grup se produce dacă minim 25% dintre membrii grupului se opun propunerii.

S-ar putea sa iti placa si...