CONCURS DE ALERGARE MONTANA „BATE TOACA”

SITE OFICIAL www.batetoaca.ro

A) Aplicantul

1.Solicitant:

Numele complet: Asociatia Future
Prescurtarea: AF
Adresa: Str. Maratei, Nr. 10, Bl S8,  Sc B, Ap 21, Piatra Neamt, Judet Neamt
Cod fiscal/(CNP-persoană fizica): 21283970
Telefon: 0233.222011
E-mail: [email protected]

2.Date bancare:

Denumirea băncii: B.C.R. Piatra Neamt
Numărul de cont: RO19RNCB0196075449710001
Titular: Asociatia Future

3.Datele persoanei care are dreptul de a reprezenta solicitantul (reprezentantul legal):

Nume: Iosub Robert-Adrian
Tel./Fax: 0233.222111
E-mail: [email protected]
Semnătura

4.Descrierea activităţii, a resurselor şi a obiectivelor solicitantului. Descrierea experienţei în scrierea şi managementul proiectelor (maxim o pagină)

Asociatia “Future” este o asociatie creata in anul 2007, care, datorita scopului propus, a reusit sa grupeze in jurul ei voluntari, profesori, artisti, scriitori si medici care contribuie prin activitatea lor la indeplinirea tuturor obiectivelor organizatiei. Printre actiunile desfasurate pana in prezent amintim sprijinirea unor artisti in crearea expozitiilor personale pe Internet. Printre actiunile desfasurate pana in prezent amintim sprijinirea artistului plastic Mihai Agape in realizarea expozitiei personale la galeria Lascar Vorel in Piatra Neamt (2008), sprijinirea activitatii galeriei de arta nou infiintate „ Sapte pietre” si organizarea simpozionului omagial Nichita Stanescu la Biblioteca „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamt in 30 martie 2008.
Coordonatorul de proiecte al asociatiei, artistul Gheorghe Cuciureanu a coordonat cu succes desfasurarea a trei proiecte internationale (parteneri Ambasada Romaniei din Bruxelles, Primaria Piatra Neamt, Uniunea Artistilor Plastici si Liceul de Arta Piatra Neamt). In 2007, sprijinit de catre Consiliul Judetean Neamt, firma Conex Iasi si alti sponsori locali, profesorul Gheorghe Cuciureanu a coordonat cu succes proiectul „Infiintarea Centrului Zonal de Educatie Estetica”. Birotica si site-ul realizat in urma proiectului au fost folosite ca baza de pornire a proiectului „Eu si orasul” ce are ca scop promovarea imaginii orasului Piatra Neamt si descoperirea de noi talente artistice.
In anul 2008, Asociatia “Future” a realizat un proiect mai amplu, alaturi de Fundatia „Iulia Halaucescu”, Inspectoratul scolar, Asociatia „Invatatorul” si Liceul de Arta Piatra Neamt. Rolul final al proiectului a constat in publicarea cartii “Piatra Neamt, subiect de inspiratie pentru copii” la editura Razesu – Martie 2009.
In paralel, din 2007 Asociatia a demarat proiectul „Exista judetul Neamt”, proiect care vizeaza crearea unei imagini cat mai corecte a judetului Neamt. Impreuna cu S.C. Ghici Computers SRL, a preluat si creat o serie de site-uri zonale, care au devenit, in timp, portaluri regionale. La acest moment, Asociatia Future detine monopolul in ceea ce priveste imaginea judetului Neamt pe Internet.
În anul 2011, Asociaţia a realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ proiectul cultural „Comori de cântec nemţean”. Acest proiect a urmărit transmiterea cântecului popular vechi din zona Neamţului de la generaţia păstrătoare către generaţia tânără. Proiectul contribuie la trezirea unei conştiinţe culturale la nivel social, ce va stimula şi alte acţiuni ce vor fi interprinse în viitorul apropiat, având ca scop valorificarea şi promovarea resurselor culturale ale judeţului Neamţ.
În anul 2012, Asociația a realizat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț proiectul cultural ”Primii mei pași în lumea artei”. Scopul proiectului a fost descoperirea, iniţierea şi stimularea talentului artistic deţinut de copii din zona rurală şi urbană a judeţului Neamţ.
Mai multe detalii despre aceste proiecte sustinute de Asociatia „Future” pot fi accesate pe site-ul www.future.siteoficial.ro
Asociaţia noastră urmăreşte promovarea cât mai eficientă a imaginii judeţului Neamţ, a valorilor acestui judeţ, a potenţialului turistic şi cultural existent aici. Prin activităţile pe care le depunem urmărim creşterea atractivităţii turistice regionale, modernizarea infrastructurii, revitalizarea culturii locale.

bate toaca

B. Proiectul

5.Titlul proiectului:
CONCURS DE ALERGARE MONTANA „BATE TOACA”

6.Locul desfăşurării proiectului (localitate):
Comuna Ceahlau , sat Ceahlau, statiunea Durau, Parcul National Ceahlau (trasee turistice in proportie de 90 % si zone de legatura ale acestora)

7.Durata proiectului: – 7 luni
decembrie 2012 – iulie 2013

8. Rezumatul proiectului:
– titlul : CONCURS DE ALERGARE MONTANA “BATE TOACA”
– scopul:
Scopul proiectului consta in incurajarea sportului cat si in promovarea turismului in zona Lacul Izvorul Muntelui si a Masivului Ceahlau cu o atentie deosebita indreptata asupra statiunii Durau, a traseelor turistice care pornesc din acest loc precum si aducerea in prim plan a obiectivelor vizate in timpul desfasurarii activitatilor specifice: Cabanele Fantanele si Dochia, Schitul Stanile, Schitul Ceahlau, Cascada Duruitoare, partia de ski Durau. Proiectul vine in sprijinul tuturor persoanelor interesate sa patrunda in tainele si maretia muntelui Ceahlau si a imprejurimilor acestuia.

– grupuri ţintă, beneficiari:
Proiectul isi propune in primul rand aducerea la starul competitiei a unui numar cat mai mare de participanti (cca. 600) atat din randul alergatorilor cu experienta cat si a amatorilor de drumetii montane, de miscare in aer liber,de intrecere in spiritul prieteniei si al solidaritatii montane. Totodata sunt vizati in mod direct si insotitorii acestora prin participarea intr-un mod cat mai activ la desfasurarea evenimentului, acestia putand insoti si incuraja competitorii prin mijloace si facilitati diverse puse la dispozitie de catre organizatori.

– activităţile principale:

Concursul va cuprinde doua probe contracronometru,individuale care se vor desfasura simultan in ziua de 29 iunie 2013 asfel:
1. Concurs de alergare PROBA AMATOR : lungime 15,7 km ascensiune 1430 m pe traseul: Durau-Cabana Fantanele-Vf.Toaca-Cabana Dochia-Cascada Duruitoare-Durau.
2. Concurs de alergare PROBA AVANSAT : lungime 30 km ascensiune 2480 m pe traseul : Durau-Cabana Fantanele-Poiana Nican-Cascada Duruitoare-Piatra Lacramata-La Palarie-Jgheabul lui Voda-Poiana Stanile-Poaiana Varatec-Poiana Maicilor-Claile lui Miron-Cabana Dochia-Jgheabul cu Hotaru(doar 900 m)-Jgheabul lui Sterea-Vf.Toaca-Cabana Fantanele-Durau.
3. In functie de conditiile meteo din ziua concursului se va organiza si INTRECEREA COPIILOR cu inscriere si asistenta la fata locului.
Competitia pe distanta mai scurta va fi premiata in sistem OPEN MASCULIN si OPEN FEMININ urmand a urca pe podium primii zece concurenti atat la barbati cat si la femei iar competitia pe distanta lunga va fi premiata pe categorii de varsta dupa cum urmeaza : MASCULIN 18-29,30-40,41-50,50plus si FEMININ 18-29,30-40,40 plus (primii trei clasati la fiecare categorie in parte) . Cursa copiilor se va desfasura tot pe categorii de varsta in functie de solicitarile si numarul participantilor din ziua respectiva.Deasemeni se vor acorda premii speciale pentru cei mai varstnici participanti.
Concursul se va desfasura in conformitate cu REGULAMENTUL CONCURSULUI si in urma semnarii DECLARATIEI PE PROPRIE RASPUNDERE care vor putea fi consultate si semnate atat pe site-ul oficial al evenimentului cat si la secretariatul de concurs de la fata locului unde sa va face validarea fiecarui participant inscris.
9. Scopul si obiectivele proiectului :

Obiectivul propus este acela de a aduce laolalta sportivii, amatorii de miscare in cadrul natural, locuitorii comunei Ceahlau, investitorii din zona mentionata , institutiile locale si judetene , Parcul National Ceahlau , Manastirea Durau si de a petrece un sfarsit de saptamana sub auspiciul competitiei, cunoasterii reciproce si comuniunii omului cu natura.
Se doreste promovarea turismului in zona Lacul Izvorul Muntelui si a Masivului Ceahlau avand o atentie deosebita indreptata asupra statiunii Durau , a traseelor turistice care pornesc din acest loc precum si aducerea in prim plan a obiectivelor vizate in timpul desfasurarii activitatilor specifice : Cabanele Fantanele si Dochia , Schitul Stanile ,Schitul Ceahlau, Cascada Duruitoare , partia de ski Durau. Proiectul vine in sprijinul tuturor persoanelor interesate de turismul zonal.Prin aceasta se doreste cresterea medie a numarului de turisti pe piata turistica a comunei Ceahlau,a statiunii Durau si aflux mai mare de persoane interesate sa patrunda in tainele si maretia muntelui Ceahlau si a imprejurimilor.
La nivelul statiunii Durau nu exista un program clar cu privire la organizarea de concursuri cu tematica montana si de aceea proiectul nostru CONCURS DE ALERGARE MONTANA “BATE TOACA” isi asuma responsabilitatea organizarii in data de 29 iunie 2013 a unui eveniment cu larg ecou atat in randul participantilor turisti cat si a tuturor celor implicati in plan local. Dorinta noastra si a echipei de voluntari care participa in cadrul acestui proiect este aceea de a avea o buna colaborare cu autoritatile locale in vederea desfasurarii in cele mai bune conditii a evenimentului.
Proiectul CONCURS DE ALERGARE MONTANA “BATE TOACA” este esential pentru revigorarea turismului in zona Durau si Parcul National Ceahlau si pentru imbunatatirea imaginii acestora. Odata cu cresterea atractivitatii turistice se urmareste impactul considerabil pe termen lung la nivelul populatiei zonei si turismului local, cresterea sumelor cheltuite de turisti ca urmare a implementarii proiectului precum si cresterea traficului turistic in aria sus-mentionata care va avea ca efect revitalizarea socio-economica a zonei.

10. Justificarea proiectului: prezentarea problemei ce urmează a fi soluţionată prin intermediul proiectului, grupul ţintă şi aria geografică de desfăşurare a proiectului:

Necesitatea:
Proiectul propus va rezolva probleme cum ar fi:
mentinerea unei stari optime de sanatate – prin activitati in aer liber – a celor care viziteaza aceasta arie protejata si sustinerea unui nivel de educatie european competitiv;
informari in ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator, respectarea naturii, pastrarea cadrului natural al siturilor vizitate in cadrul concursului;
se va realiza o mai buna constientizare si responsabilizare a populatiei privind protectia mediului in general si a Masivului Ceahlau in special.
Oportunitatea:
Posibilitatea realizarii cu usurinta a unor trasee competitionale avand in vedere infrastructura actuala;
Existenta unui patrimoniu natural de exceptie;
Crearea unui eveniment pentru localnici si vizitatori la nivel European cu toate facilitatile necesare desfasurarii in bune conditii a activitatilor educationale, conservative si recreative, cu posibilitatea completarii cunostintelor despre mediul inconjurator pentru un public foarte larg;
Posibilitatea finantarii investitiei din sponsorizari.

Proiectul este justificat si din perspectiva unei analize SWOT; astfel pot fi identificate: puncte tari ale zonei (patrimoniu natural de exceptie, apropiere de drumuri judetene si nationale, recunoastere oficiala a regimului de parc national al Masivului Ceahlau, etc), respectiv punctele slabe (slaba promovare a statiunii Durau, monitorizare insuficienta datorita specificului terenului deosebit accidentat, etc).

Riscuri:
Vreme nefavorabila – furtuni, ceata, etc – concursul se va desfasura numai cu acceptul serviciului Salvamont care va monitoriza evolutia fenomenelor meteo si concursul.
Accidentari sportivi – se va incheia parteneriat cu serviciul Salvamont si se vor organiza sedinte tehnice pentru prevenirea accidentarilor; traseele vor fi bine marcate si semnalizate, iar in interiorul acestora se vor afla echipe de voluntari ce vor ajutata participantii in caz de necvesitate.

11. Descrierea activităţii proiectului (calendarul activităţilor defalcat pe luni, responsabili etc):

Concursul propriu-zis se va desfasura in data de 29 iunie 2013, dar intreg evenimentul se va intinde pe parcursul a trei zile, timp in care vor avea loc atat activitatile specifice concursului (inscrieri, validari, sedinte tehnice, premieri, etc) cat si activitati recreationale (expozitii, prezentari de materiale si echipamente de specifice muntelui, activitati pentru copii, instruiri, vernisaje, concerte, petreceri, etc).

12. Rezultatele scontate: impactul proiectului :

Proiectul CONCURS DE ALERGARE MONTANA “BATE TOACA” este esential pentru revigorarea turismului in zona Durau si Parcul National Ceahlau si pentru imbunatatirea imaginii acestora. Odata cu cresterea atractivitatii turistice se urmareste impactul considerabil pe termen lung la nivelul populatiei zonei si turismului local, cresterea sumelor cheltuite de turisti ca urmare a implementarii proiectului precum si cresterea traficului turistic in aria sus-mentionata care va avea ca efect revitalizarea socio-economica a zonei.
Totodata prin realizarea proiectului se doreste o educare a intregii populatii in vederea protejarii mediului si mai cu seama a zonelor protejate din parcaul national Ceahlau, prin atragerea cetatenilor interesati sa investeasca in programe cu caracter educativ si printr-o imbunatatire a perceptiei generale asupra protectiei naturii.

13. Viabilitatea proiectului:

In urma realizarii competitiei ,,CONCURS DE ALERGARE MONTANA BATE TOACA” premisele poluarii mediului se vor diminua simtitor, ducand astfel la imbunatirea protectiei mediului, solului si subsolului prin urmatoarele lucrari ce se vor realiza:
gunoaiele menajere se depoziteaza in recipienti (pubele) inchisi, ce se vor descarca periodic, iar apa menajera rezultata de la grupul sanitar va fi evacuata intr-o microstatie de epurare.
nu este cazul de gospodarire a deseurilor, a substantelor toxice, sau pentru monitorizarea mediului, dar gazonarile sau plantatiile de arbori mentionate ce se vor efectua pentru aducerea mediului la starea initiala, vor constitui elemente de reconstructie ecologica, ingemanate cu o ambientare urbanistica.

Atributiile organizatorilor:
Asigura un regim sever de securizare a competitiei si de paza a rezervatiei prin interzicerea oricaror activitati in discordanta cu protectia mediului inconjurator;
Elaboreaza, modifica, completeaza si aplica masurile din planul de management al proiectului competitiei;
Asigura gospodarirea si conservarea traseului din parcul national conform regulamentelor in viguare;
Coordoneaza si verifica toate activitatile din traseul competitiei: protectie, amenajare, ecologizare, turism, educatie si instructive;
Colaboreaza si tine permanent legatura cu autoritatile competente centrale si locale pe care le informeaza sau sesizeaza la nivelul corespunzator ori de cite ori este necesar;
Intocmeste si completeaza “dosarul proiectului” care poate fi consultat de catre persoanele competente / autorizate la sediul fundatiei.

14. Partenerul (-ii) proiectului:

CONSILIUL JUDETEAN NEAMT
PARCUL NATIONAL CEAHLAU
PRIMARIA COMUNEI CEAHLAU
SERVICIUL SALVAMONT NEAMT
PARTENERI MEDIA – ZIAR PIATRA NEAMT, ETC

 

 

S-ar putea sa iti placa si...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.